ylapalkki
etusivu tapaamiset vertaistuki keskustelu yhteystiedot linkit email
simpukkakuva

Vertaistukitoiminta

 

Tärkein vertaistukemme väline on keskustelupalstamme. Keskustelua käydään mieltä askarruttavista asioista, perhekuvioista, lastenhoidosta, rahasta, ruoasta jne. vaihdamme reseptejä ja näkökulmia asioihin. Uskomme myös  ”tajunnanvirtaisen porinan” terapeuttiseen vaikutukseen. Palsta on ns. nettiolohuone, jossa on keskustelua ja ihmisiä, joille purkaa, kun kotona ahdistaa.

Tarvitsetko tukea, olkapäätä ja kuuntelijaa? Liity keskustelupalstallemme ja löydät tukea arkeesi.Mitä on vertaistukeminen?

Vapaaehtoisilta vertaistukihenkilöltä ei edellytetä ammatillista taustaa, mutta lähinnä kriteerinä on se että auttaja on kypsä aikuinen jolla ei itsellään ole käsittelemättömiä kriisejä. Tämänhetkiset tukihenkilöt on perehdyttänyt pääosin Tiina Kaarela monen vuoden tukihenkilökokemuksen perusteella. Tukihenkilön maksutonta koulutusta on saanut YVPL:n järjestämänä pari kertaa vuodessa. Omaehtoinen kouluttautuminen joko ammatin tai kurssittautumisen kautta auttaa tukihenkilöitä toimimaan vapaaehtoistyössään.

Vertaistukijan tehtävänä on olla esim:
- tukena
- neuvonantajana
- kuuntelijana ja ymmärtäjänä
- ystävänä
- vain läsnä
- mielipiteidenvaihtokumppanina
- uuden näkökulman tarjoajana
- saman kokeneena
- toivon ja uskon valajana
- tunteiden jakajana
- yhdessä etsijänä ja kokijana
- tiedon jakajana
- tilan antajana
- mukanaoppijana
- rohkaisijana
- innostajana
- terveen maalaisjärjen käyttäjänä
- ja paljon, paljon muuta


Tuenhakijan oman elämän asiantuntija on hän itse. Tukihenkilö parhaimmillaan toimii peilinä ja rohkaisijana tilanteessa niin, että tuettava löytää voimavaroja ja tukiverkostoonsa ihmisiä jotka tukevat hänen jaksamistaan ja vievät osaltaan eteenpäin. Tuenhakija voi kieltäytyä koska tahansa tarjotusta avusta, informaatiosta ja avunlähteistä, ja sitä tulee kunnioittaa.

Vertaistukija ei ole mm.:
- asiantuntija, ammattilainen
- oikean ja väärän sanoja
- paremmintietävä
- arvostelija
- painostaja
- käytökseltään epäasiallinen
- komentelija
- henkilökohtaisuuksiin menijä
- välinpitämätön
- yksityisyyden loukkaaja


On siis tärkeää muistaa hyvät tavat ja muut sivistyneen yhteiskunnan käytännöt. Näin toimimalla takaamme sen, että puhumme yhteistä kieltä. Toisaalta kenenkään ei kannata olla liian herkkänahkainen - tilaa täytyy olla myös joskus tuulettaa.


Älä sano "Olen löytänyt totuuden", vaan "Olen löytänyt yhden totuuden". - Kahlil Gibran


takaisin ylös

 
 
 
 

 

 

Liity mukaan EPV:n toimintaan! Lisätietoa täältä.

 

 

alapalkki